
Nå kan du selv bestille time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger.
Bestill time her
De aller fleste drømmer om ungdommelig hud med naturlig glød i ansiktet, men aldringsprosessen og ytre påvirkninger som vær, vind og forurensning står i veien for denne drømmen. Er du av dem som plages av solskader, rynker og pigmentflekker i huden?
Den nyeste teknikken for rynkefjerning er ved hjelp av såkalt ultrapulset CO2-laser. Denne teknikken har den fordelen at man kan behandle alle områder i ansiktet også den tynne huden under og rundt øynene. Videre kan hele ansiktet behandles i en og samme behandling. Den største fordelen med laser-behandlingen framfor de andre behandlingene er at den er mye mer nøyaktig.
Det finnes en rekke ulike lasere med ulike bruksområder og hver enkelt lasertype kan ofte kun brukes til ett bestemt formål. Dette gjelder f.eks. lasere som brukes til nærsyntoperasjoner, lasere som brukes til hårfjerning og lasere som brukes til å fjerne spesielle typer svulster.
Den laser som vi bruker til rynkefjerning regnes som en av verdens mest avanserte og er en ultrapulset Encore CO2-laser fra Lumenis. Det har vært en rivende utvikling av denne type lasere som stadig har blitt bedre, og en laser som var regnet for å være den beste for få år siden, har nå blitt nærmest utdatert.
Vær oppmerksom på at enkelte lasere som blir brukt i hudpleie (såkalte "softlasere") har liten eller ingen effekt. De siste årene har det også kommet lasere for rynkebehandling som ikke får huden til å skalle av, men kun skal stramme opp underhuden (bl.a. "Lunsj-laser", "Cooltouch"). Effekten av en slik laser kan imidlertid ikke sammenlignes med Ultrapulse-laseren.
Rynkefjerning med laser kalles også for ”Laser resurfacing” og ”laser peel”.
Laseren sender lyspulser mot hudoverflaten som varer kun noen få millisekunder. Varmen av lyspulsene får vannet i hudcellene til å fordampe og herved tynnes den ytterste huden av lag for lag i en tykkelse på 0,1 mm. Samtidig får man en varmeeffekt på underhuden slik at man også får en viss oppstrammende effekt og nydannelseav kollagen og elastiske fibre.
De lyse hudtypene egner seg aller best. Jo mørkere man er i hud og hår, jo større er risikoen for pigmentforandringer (både mørkere pigmentering og tap av pigment). Dette er årsaken til at de aller fleste er tilbakeholdende med å behandle mørke asiater og afrikanere.
Vi vil ikke gjøre laser-behandling på pasienter som har en pågående virus-infeksjon i ansiktet (herpes). Det samme gjelder pågående infeksjoner i ansiktet forårsaket av bakterier, herunder aktive acne-utbrudd.
Likeledes vil vi fraråde slik rynkebehandling til pasienter som lider av hjertesykdom, nedsatt immunforsvar, betydelig psykisk lidelse eller annen alvorlig sykdom. Vi vil også være tilbakeholdne med å behandle pasienter som har kjent disposisjon til å lage stygge arr ("hypertrofiske arr") eller har lett for å få pigmentforandringer. Videre må man ikke ha brukt Roaccutan siste året før laserbehandlingen.
Det vanligste området som behandles er rynker på overleppen eventuelt hele området rundt munnen. Dette kan utføres i lokalbedøvelse.
Et annet område som kan behandles i lokalbedøvelse er rynker under øynene evt rundt hele øyepartiet.
Det er nå imidlertid blitt mer vanlig å behandle hele ansiktet (såkalt "full face"). Dette utføres best i narkose. Man behandler da normalt hele ansiktet inkludert de ovennevnte områdene samt kinn, panne og nese.
Selv om laser-behandlingen gir en viss oppstramming av underhuden er det viktig å være klar over at man ikke fjerner overskuddshud eller heng, men i prinsippet kun gjør en overflatebehandling av selve huden som herved får et friskere og glattere preg. En laserbehandling kan således ikke erstatte en ansiktsløftning.
For mange pasienter som ønsker det aller beste resultat vil en ansiktsløftning etterfulgt av en laser-behandling gi det optimale resultat. Hos enkelte vil en ansiktsløftning alene være det beste og hos andre vil en laser-behandling som eneste behandling være å foretrekke. En pasient som ønsker "å gjøre noe med ansiktet" vil således få de beste råd fra en erfaren spesialist i plastisk kirurgi som behersker begge teknikker.
Bestill time hos Aleris Colosseum-Nobel i Oslo på tlf. 23 19 50 50 eller via vårt kontaktskjema her.
Forebyggende antibiotika og anti-virus-midler tas som foreskrevet (begynn minst 48 timer før planlagt laser-behandling). Skal man bare behandle områdene under eller rundt øynene er forebyggende antibiotika og anti-virus-midler normalt ikke nødvendig.
Hele kroppen inkl. og hår vaskes i bakteriedrepende såpe (Hibiscrub).
Pasienten skal være fastende i 6 timer før narkose og 4 timer før lokalbedøvelse.
Etter behandlingen vil du få hvile på klinikken til du er kommet deg etter behandlingen og narkosen (normalt 1-2 timer). Etter behandlingen smøres huden inn med et tykt lag hvit vaselin.
Det vil normalt sive mye vevsvæske fra det området som er behandlet og pasienten skal selv påføre nye lag med hvit vaselin hver 4-6. time. Vask hendene omhyggelig før salven påsmøres (slik at man ikke påfører huden bakterier).
Ligg med hodet høyt for å redusere hevelse. Allerede 1 døgn etter behandlingen vil du utvikle en betydelig hevelse i ansiktet, noe som er helt normalt. Hevelsen vil være verst ca 4-5 dager etter en laserbehandling og deretter gradvis avta.
Røyking må ikke forekomme før huden er tilhelet. Huden må ikke utsettes for direkte sollys den første tiden etter behandlingen. Når det gjelder detaljene i etterbehandlingen har vi utarbeidet et eget skriv du vil få når du bestiller time før laserbehandlingen.
Kontroll på klinikken vil normalt være på dag 2, dag 7 og etter 3 mnd. Det er dessuten viktig at du selv tar kontakt dersom noe unormalt skulle oppstå.
Det er viktig å vite at CO2-laser skin-resurfacing er å sammenligne med en operasjon, og at det derfor er en risiko for komplikasjoner ved behandlingen. Risikoen for komplikasjoner er dog mindre enn ved tradisjonelle ansiktsløft, fordi man ved CO2-laser skin-resurfacing normalt kun går noen få millimeter ned i huden. Man kommer således ikke i nærheten av store blodkar eller nerver.
Den vanligste bivirkning er at huden blir rød, og at dette vil vedvare i uker eller måneder. Denne kan dog kamufleres med make-up når huden er tilhelet.
Komplikasjoner med de nyeste laserne er heldigvis sjeldne når behandlingen utføres av erfarne spesialister. Pigmentforandringer kan forekomme (både avbleking av hud samt pigmentflekker). Pigmentflekker kan ofte behandles ved hjelp av spesielle kremer. Forekomst av små talgcyster ("Milier") ses iblant, men forsvinner i regelen spontant uten behandling.
Infeksjon forårsaket både bakterier og virus kan forekomme og det er derfor av stor viktighet med faste kontroller samt at pasienten tar kontakt dersom noe unormalt skulle oppstå. Infeksjoner kan oppstå i de første dagene men kan også opptre etter at huden har tilhelet. For å motvirke infeksjoner behandles pasienten med antibiotika og antivirusmidler fra 48 timer før laserbehandlingen og i til sammen 5 dager.
Arrdannelser er heldigvis svært sjeldne og når de opptrer er det ofte som følge av infeksjoner som ikke har blitt behandlet korrekt. For ordens skyld anføres narkose og lokalbedøvelse samt at enhver bruk av medikamenter likeledes er forbundet med en liten risiko.
Ved CO2- laser Skin-resurfacing fjernes det øverste hudlaget. Det vil derfor alltid være en risiko for infeksjon i huden. Infeksjon kan prinsipielt skyldes både bakterier, virus eller sopp, men i praksis er det først og fremst infeksjon med gule stafylokokker, streptokokker eller herpes som har betydning.
Infeksjon med gule stafylokokker eller streptokokker viser seg ved rødme, ømhet og hevelse i huden, samt evt. feber. I de første dagene etter behandlingen kan det være vanskelig å skille infeksjonstegnene fra den normale tilhelingsprosessen med rødme og fibrinbelegg. Ofte merkes en plutselig forverring eller tilbakegang i tilhelingsprosessen. Det er derfor viktig at klinikken kontaktes hvis noen av disse symptomene oppstår eller hvis man føler at tilhelingen har stoppet, slik at relevant behandling kan påbegynnes. Risikoen for infeksjon er størst i de første dagene etter behandlingen. Derfor får pasienten en forebyggende behandling med antibiotika (Azitromax 500 mg x 3) som påbegynnes dagen før behandlingen.
Nesten 80% av alle voksne har på et tidspunkt i livet hatt forkjølesessår. Forkjølelsessår skyldes infeksjon med herpesvirus. Det er karakteristisk for herpesvirus at om man en gang har hatt infeksjon, sitter den latent i kroppen og kan aktiveres til nytt utbrudd. Som regel aktiveres herpes av feber eller stress. CO2-laser skin-resurfacing kan også aktivere virus. Herpesutbrudd viser seg ved rødme og kløe som i løpet av noen timer utvikler seg til blærer og sår. For å forebygge et evt. herpesutbrudd får pasienten alltid en forebyggende behandling mot herpesvirus. (Valtrex 500 mg. dgl. i 10 dager). Liksom antibiotikaen , påbegynnes denne 2 dager før behandling. Steril vaselin påsmøres huden etter operasjonen slik at den hele tiden holdes fuktig ( 4 - 8 ganger daglig).
10 - 15 % av yngre personer som har gjort CO2-laser skin-resurfacing opplever en oppblussing av akne. Det skjer spesielt for de som gjør behandling for aknearr. Ofte skyldes oppblussingen at man bruker en for fet salve/krem eller også at det er en del av de dype akne-elementer plutselig modnes og utvikles. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å behandle aknen med antibiotika eller roaccutane for å få den til å roe seg. Aknen vil ikke medføre fornyet arrdannelse.
Fortsetter huden å være veldig rød i mer enn et halvt år etter behandlingen, tyder det på at laserbehandlingen har gått for dypt og har medført en bestående rødme i huden. Dette kan enten oppleves som om man føler seg rød i hodet hele tiden, eller også som en tendens til at man lett rødmer ved den minste provokasjon som varme, kulde etc. Rødmen ledsages i de verste tilfellene av en brennende følelse i huden. Rødmen kan behandles med en spesiell laser, beregnet på kar. Denne kan fjerne rødmen uten risiko for arr.
Vedvarende pigmentforandringer i huden er sjeldne. Som tidligere beskrevet kan brune pigmentflekker forekomme etter behandlingen, men i 99% av alle tilfeller forsvinner det i løpet av et år. Kun hvis man er svært mørk kan det gi permanente problemer. Man skal derfor være meget påpasselig med å foreta en behandling på pasienter som er av midtøstlig, asiatisk eller afrikansk avstamning. Permanent depigmentering, dvs. nedsatt eller manglende farge i huden, er likeledes meget sjeldent. Det kan opptre hvis laserbehandlingen har gått meget dypt, slik at pigmentcellene som ligger i de nederste lag av overhuden er blitt ødelagt. Er huden vedvarende depigmenteret også etter at man har tatt sol, er det tegn på en permanent skade. Permanent depigmentering må ikke forveksles med det fenomen som ses ved personer som fra fødselen har en generell lys hud. Som ung har de ikke tålt solen og har derfor utviklet en permanent solskade i huden i form av en brunlig misfarging som feilaktig kan oppfattes som solbrunhet. Ved CO2-laser skin-resurfacing fjernes denne brunlige missfargingen og man får en jevn og naturlig hud.
Hvis alle hudlag forbrennes i forbindelse med laserbehandlingen, ødelegges hudens struktur permanent. Det dannes da arrvev, både i over- og underhuden. Arrvev kan være både tynt, såkalt atrofisk hud, eller fortykket læraktig, såkalt hypertrofisk hud. Antallet av talgkjertler og hårsekker er, foruten overhudens tykkelse, avgjørende for risikoen for arrdannelse. Overhuden på disse områdene stikker vesentlig dypere ned i underhuden og kan derfor fungere som øyer av celler, hvor ny hud kan vokse ut. Derfor er risiko for arrdannelse relativt liten ved behandling på kinnene og nesen selv om huden her ikke er særlig tykk.
Når den første tilhelingsfasen er overstått vil alle oppleve en intens rødme i huden. Det skyldes at den nye overhuden er meget tynn og røde blodkar skinner igjennom. Etter hvert som overhuden tilheler, (etter ca. 2 måneder), vil rødmen avta. Det er en klar sammenheng mellom hvor dypt man har gått ved behandling og hvor lenge rødmen vil vare. Allerede etter en måned vil rødmen som regel være mer enn halvert, men det kan gå helt opp til 4 - 5 måneder før den er fullstendig borte. Mange pasienter opplever at rødmen varierer i løpet av dagen. Ofte er rødmen nesten borte om morgenen for så å tilta i løpet av dagen. Alminnelige ting som varme, kulde, mosjon, alkohol og stress, kan forverre rødmen. Likeledes skal man være oppmerksom på at forskjellige sykdommer som forhøyet blodtrykk, sukkersyke, feber, samt noen typer medisiner, også kan forverre tendensen til rødme.
Mot slutten av den første tilhelingsfasen føler mange at det kribler og klør i huden. Det er et velkjent og helt normalt fenomen ved sårtilheling, og skyldes frigjørelse av histaminer i huden som ved høysnue. Kløen er noen ganger verst om natten og kan forebygges ved ikke å ha alt for varmt soveværelse. Skulle man klore seg i løpet av natten er det ingen katastrofe, da kloremerkene ikke gir arr. Sørg for at neglene er kortklipte og sov eventuelt med noen hvite bomullshansker for å forebygge at det klores hull. Er kløen intens kan den lindres med en kald klut på huden eller evt. med kløestillende medisin (anti-histaminer). Tendensen til kløe forsvinner etter et par uker når huden er tilhelet.
En sjelden gang opplever noen pasienter sprengte blodkar i huden. Dette kan opptre allerede et par uker etter behandlingen. I svært få tilfeller kan sprengte blodkar oppstå i flere måneder etter behandlingen. Dette skyldes at det er mange kar i den nye huden og disse kan utvides, "sprenges", så de danner et lite rødt merke. Det kan skje som følge av vær og vind, ved blodtrykksstigning (obs. seksuelt samvær), ved små slag mot huden, eller bare helt av seg selv. Det er snakk om en naturlig sårbarhet i huden som avtar ettersom huden tilheler. Normalt forsvinner merkene av seg selv i løpet av noen dager. Er merkene veldig fremtredene kan de fjernes med en spesiell laser, beregnet på blodkar (Versapuls laser).
Har du en mørk hudtype eller blir lett brun om sommeren, er det økt risiko for å danne såkalte pigmentflekker på de behandlede områdene. Den nye huden er mer mottagelig for sol og blir derfor brunere. Dette er et forbigående fenomen. Pigmentflekker kan unngås ved å avstå fra soling de første 2 - 3 månedene etter behandling. Det er viktig at du også etter denne perioden bruker solfaktor, minst faktor 25, når du går ut. Er pigmentflekkene først kommet, kan de behandles med en blekende krem, inneholdende hydrokinon og A- vitaminsyre. Pigmentflekkene forsvinner alltid uansett etter noen måneder.
Like etter behandlingen ser huden meget glatt og fin ut. Som følge av varmepåvirkninger skjer en reaksjon i underhudens bindevev som gir en umiddelbar oppstramming og utflating av hudens rynker.
De første dagene etter behandlingen reagerer huden med voldsom hevelse og væsking. Det dannes et gult fibrinbelegg. Det er viktig at huden de første dagene smøres flittig med steril vaselin 4 - 8 ganger daglig, samt et par ganger om natten. Huden må under ingen omstendighet tørke ut! Salven gir huden ro til å gro og forebygge smerter. Samtidig bidrar salven til å fjerne løse fibrinbeleggninger og skorper. Hvis huden tørker ut dannes det en hard gul skorpe , som dels lett sprekker så huden krakelerer. Skulle uttørking allikevel forekomme smøres et tykt lag salve på huden. I løpet av kort tid vil smertene og det harde skallet forsvinne. Såfremt huden holdes fet vil kun få ha bruk for smertestillende midler i tilhelingsfasen. Skulle det derimot være nødvendig kan vanlig Paracet, Pinex etc. brukes i henhold til forskriftene på pakken.
Etter 3-4 dager er som regel hevelsen betydelig redusert og de verste gule skorpene begynner å falle av. Huden vil fortsatt være sår så det er viktig å fortsette med steril vaselin slik at huden ikke tørker ut (ca.7dgr.). Først når huden er tilhelet og det gule fibrinbelegget og hevelsen er borte, kan alminnelige kremer brukes. Det er viktig at kremen er fet. Unngå kremer som er tilsatt parfyme, da det er en økt risiko for utvikling av allergi når huden er så tynn. Likeledes skal man unngå kremer som reklamerer med å være oppstrammende eller peelende, da de ofte inneholder stoffer som er lokalirriterende og derved forsinker tilhelingsprosessen. Vi anbefaler rød Apobase hudkrem i denne fasen.
10-12 dager etter behandlingen har det dannet seg et fint tynt lag ny hud og hevelsen er stort sett borte. På dette stadiet kan man begynne å gå ut og gjenoppta sitt arbeid etc. Huden er fortsatt ømfintlig og skal beskyttes mot vær og vind. Unngå derfor frost eller soling. Bruk fortsatt rikelig med fuktighetskrem eventuelt med solfaktor. Det er viktig å lytte til huden. Føles den tørr, er det behov for mer fuktighetskrem. Modningsfasen varer 4-6 uker. Først da er overhuden fullstendig tilhelet og har fått sin naturlige styrke tilbake . I modningsfasen kan man også merke at underhuden arbeider. Huden føles tykkere og fastere og det strammer når man bruker den. Det er tydeligst ved behandling rundt munnen. Det føles stramt f.eks. å gape høyt. Følelsen av at det strammer avtar i løpet av noen måneder, og er samtidig et godt mål for når man kan vurdere det endelige resultatet av behandlingen.
En fortsatt god hudpleie er viktig for at resultatet av behandlingen skal vare. Huden er meget sart de første månedene etter behandlingen. Man skal derfor være varsom når man renser huden for makeup. En mild rensekrem kan brukes forsiktig, evt. vann og mild såpe. Unngå rensetonic, da de inneholder alkohol som virker uttørrende på huden. Etter rensing brukes en god fuktighetskrem uten parfyme eller peelende/oppstrammende egenskaper. På dette stadiet anbefaler vi Obagi. Denne hudserien kan fås kjøpt på klinikken.
Makeup kan brukes når den første tilhelingsfasen er overstått og huden føles hel, som regel 10-14 dager etter behandlingen. I de første ukene er man primært opptatt av å kunne dekke den intense rødmen. Det gjøres lettest ved først å påføre huden fuktighetskremen evt. tilsatt solfaktor. La fuktighetskremen trenge godt inn i huden, ca. 10-15 min., før en dekkrem påføres. Etter hvert som huden vokser til og får sin gamle styrke tilbake, vil rødmen forsvinne og vanlig makeup kan igjen brukes. Man vil dog oppleve at det er behov for vesentlig mindre makeup enn tidligere, fordi huden har fått sin ungdoms glød tilbake.
Bestill time hos Aleris Colosseum-Nobel i Oslo på tlf. 23 19 50 50 eller via vårt kontaktskjema her.