
Nå kan du selv bestille time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger.
Bestill time her
Rundt ethvert fremmedlegeme som innlegges i kroppen, vil det danne seg en tynn hinne av bindevev (arrvev). Dette er en naturlig del av kroppens immunforsvar og reparasjonsprosess. Hos noen pasienter kan bindevevshinnen gradvis bli tykk og vi kaller det da en ”kapsel”. I enkelte tilfeller kan kapselen bli ekstra kraftig og brystet kjennes hardt og ømt. Brystet vil også få en rundere og unaturlig form. Utvikling av hard kapsel kan skje etter noen måneder, men kan i blant også opptre etter flere år. Dannelsen av kapsel er en uheldig bivirkning, men er heldigvis helt ufarlig.
Kapsling / Kapseldannelse kan forekomme i alle grader, fra at man knapt kan merke kapselen, til et bryst som er påfallende hardt og ømt. Med moderne silikonproteser har frekvensen av kapseldannelse blitt betydelig redusert.
Årsakene til kapseldannelse er ikke klarlagt og vi vet heller ikke hvordan dannelse av kapsel kan unngås. Behandling av kapsel ble tidligere forsøkt med såkalt kapselspregning hvor man klemmer brystet kraftig mellom håndbaken. I dag behandles kapseldannelse med ny operasjon. Har man først utviklet kapsel en gang, er det imidlertid en betydelig risiko for at den kan komme tilbake etter en ny operasjon. Vi er derfor litt tilbakeholdne med å anbefale slik behandling. Den eneste sikre måten å bli kvitt kapselen på er å fjerne brystprotesen helt. Brystet vil da imidlertid bli mer eller mindre slik det var før operasjonen. Undersøkelser har vist at flertallet av kvinner som får problemer med kapsel foretrekker et bryst som er litt hardt fremfor det flate brystet de hadde før operasjonen.
Man kan dessverre ikke med sikkerhet si om protesen vil vare livet ut. Enkelte må etter mange år skifte protesen. Det pågår for tiden stor forskningsaktivitet for å se på varigheten av protesene. Inntil resultatene av denne forskningen foreligger, har vi ikke entydige retningslinjer for hvordan man skal bestemme når en protese evt. bør skiftes. Vårt råd er at hvis man ikke har noe problem gjør man ingen tiltak (følger kun vanlige undersøkelser som andre kvinner ville ha gjort). Skulle man derimot etter flere år få en rask forandring i brystet, må man først utelukke sykdom i brystet (mammografi, ultralyd eller MR-undersøkelse). Har man ikke det, er rådet at silikonet bør skiftes.
Bedøvelseskomplikasjoner, for eksempel allergi på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne, men kan være alvorlige.
Blødning som krever tiltak som innleggelse av dren er også uhyre sjeldent.
Infeksjon er også svært sjeldent, men dette er en lei komplikasjon da protesen vil måtte forbigående taes ut (3 mndr) før den settes inn igjen (uten kostnad).
Nedsatt følelse i brystvorten er meget sjelden. Økt følelse er vanligere, men den normaliseres i løpet av noen mndr. ”Rare” følelser som f.eks. ”stikninger” er også vanlig i noen uker etter operasjonen.
Amming: I noen tilfeller kan en brystforstørrelse med silikon påvirke muligheten til å amme, så vurderer du å få barn i nær fremtid anbefaler vi at operasjonen utsettes til etter fødsel og amming. Dette kan du få utfyllende informasjon om på konsultasjon hos plastikkirurgen.Vi anbefaler at man ammer selv om man har silikonproteser. Det er ikke påvist at silikon eller andre stoffer fra brystimplantat går over i morsmelken. Det er heller ikke påvist at barn som har blitt ammet av mødre med silikonimplantater skulle ha noen høyere grad av sykelighet enn normalt. Du kan derfor trygt amme ditt barn med en gjennomført brystforstørring med silikon.
Rippling: Hos enkelte kvinner som er svært tynne med lite fettlag under huden, kan det danne seg små folder i protesen. De kan kjennes med hånden, men kan vanligvis ikke sees.
ALCL: Det er nylig funnet en mulig sammenheng mellom brystimplantater og en meget sjelden form for non-Hodgkin`s lymfom, såkalt BIA-ALCL. Risikoen er ekstremt liten, men vi ber deg ta kontakt dersom du opplever hevelse omkring implantatene, hovne lymfekjertler eller andre reaksjoner som ikke kan relateres til forventet forløp etter operasjon.
Det er meget sjelden at noen ønsker å fjerne protesene, men dette er et svært enkelt inngrep. Innlegg av proteser kan evt. kombineres med brystløft, men dette gir mer arrdannelse (se brystløft).
Vurderer du brystforstørrelse? Bestill time hos Aleris Colosseum-Nobel på tlf. 23 19 50 50.
- Prostatakreft
- Forhøyet PSA
- Symptomer vedr. prostata
- Prostatakreft med spredning
- MR av Prostata
- PSA
- Forstørret Prostata¨
- Kul i …. (testikkel, pung)
- Behandling av prostatakreft
- Oppdage prostatakreft
- Biopsi av Prostata
- Prostataundersøkelse
- Prostatautredning
- PET/CT Prostata
- Prostatakontroll